Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 25.09.2006
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: Marko a sarit in barca radicalilor
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/marko-a-sarit-in-barca-radicalilor-412359.html


 

Presedintele UDMR solicita autonomie teritoriala pentru Tinutul Secuiesc.

Marko Bela

UDMR preia discursul autonomist al radicalilor maghiari, asumandu-si paternitatea unei "Uniuni pentru Tinutul Secuiesc", avand ca obiectiv obtinerea autonomiei teritoriale a Harghitei, Covasnei si Muresului.

"Scopul realizarii dezideratelor secuimii si solutia, in acelasi timp, este obtinerea autonomiei", a sustinut sambata, in fata a peste 300 de primari si viceprimari UDMR, presedintele Uniunii, Marko Bela.

De altfel, la initiativa sa, participantii la reuniune au adoptat si o declaratie-program privind obtinerea autonomiei teritoriale, punand bazele unei "Uniuni pentru Tinutul Secuiesc".

Aceasta mai vizeaza realizarea unei descentralizari reale, elaborarea unei strategii de dezvoltare culturala, precum si infiintarea regiunii de dezvoltare economica in zona Harghita-Covasna-Mures.

"Actuala structura nu ne e favorabila"

Limba maghiara-limba oficiala regionala si mai multi bani pentru secuime, acestea au fost doar doua dintre avantajele pe care Marko Bela le-a semnalat, vorbind despre obtinerea autonomiei teritoriale.

"Nu Bucurestiul trebuie sa decida unde se distribuie banii secuilor, atata vreme cat si ei sunt contribuabili la bugetul national. Nu saracia ni se cuvine, autonomia inseamna sa avem mai multi bani decat avem acum, trebuie sa elaboram un program agricol comprehensiv si sa restructuram regiunile de dezvoltare economica pentru ca structura actuala nu ne este favorabila", a spus Marko.

Pentru a obtine secuii autonomia, liderul UDMR sustine ca este nevoie de modificarea Constitutiei, a cadrului legislativ romanesc si a directivelor Uniunii Europene.

Marko este sceptic insa, apreciind ca actualul parlament nu va putea aduce o schimbare Legii fundamentale. "Nationalismul in Romania este la un nivel atat de ridicat, incat chiar si adoptarea proiectului de lege privind statutul minoritatilor este pusa sub semnul intrebarii", isi justifica liderul UDMR scepticismul.

Uniunea Civica Maghiara se grabeste

Radicalii maghiari considera bine-venita initiativa UDMR, dar cred ca autonomia trebuie obtinuta pana la momentul aderarii Romaniei la UE, ulterior fiind mult mai greu.


PD: "Ar fi trebuit sa se abtina"

PD: "Ar fi trebuit sa se abtina"

PD: "Ar fi trebuit sa se abtina"

Afirmatiile lui Marko Bela nu sunt privite cu ochi buni nici de partenerii de guvernare, nici de opozitie. Deputatul PD, Daniel Buda, crede ca liderul UDMR, ca vicepremier care se ocupa de integrare,  ar fi trebuit sa se abtina de la declaratiile pe tema autonomiei.

Vicepresedintele PC, Mircea Chelaru, ii cere lui Marko Bela sa demisioneze din guvern pe motiv ca, vorbind de autonomie, a dovedit intentii antistatale si antiromanesti.

PSD cere la randul sau ca guvernul sa precizeze "daca afirmatiile vicepremierului Marko Bela sunt insusite de catre executiv si daca aceasta decizie reprezinta pretul ramanerii la putere si al stabilitatii".


Lazaroiu: "UDMR e la concurenta cu UCM"

Lazaroiu: "UDMR e la concurenta cu UCM"

Iesirea autonomista a liderului maghiar este pusa de sociologul Sebastian Lazaroiu pe seama concurentei electorale dintre UDMR si radicalii din Uniunea Civica Maghiara (UCM).

Mai ales ca aceasta din urma intentioneaza sa se inregistreze ca partid politic cat de curand. "Disputa a devenit periculoasa pentru UDMR si ridica mari semne de intrebare vizavi de sansele Uniunii de a intra in parlament.

Variantele pentru UDMR sunt doua: fie se apropie de UCM, fie intra in competitie incercand sa se elimine una pe alta. Or, ca sa faca acest lucru, trebuie sa supraliciteze pe temele sensibile", a precizat Lazaroiu. 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.